DELAVNICA ZA GIBLJIVE KOLKE, STABILEN TRUP IN KRIŽ BREZ BOLEČIN
na temelju tradicionalnih zdravilno-borilnih izročil in sodobne medicinske znanosti.

Tečeš, hodiš, skačeš, počepaš ? Vse poti vodijo v kolke in ritne mišice. So primarni gibalci, center gravitacije telesa in baza za trup. 

Zakrčeni kolki in šibke zadnjične mišice sčasoma rezultirajo v bolečinah v kolenih ali križno-ledvenem delu hrbtenice. 

Vzroki za slabo stanje so banalni: preveč sedenja v službi in doma, kar pasivizira kolke; stara poškodba gležnja/kolena, ki ohranja zapoznelo aktivacijo ritnih mišic še dolgo po zacelitvi; ali zgolj ponavljajoče nepravilno treniranje, ki slabo targetira osnovno funkcionalnost kolkov in ritnic.

Delavnica je priložnost, da na tematiko pogledaš iz novega zornega kota. Pristop temelji na združevanju tradicionalnih izročil (qigong, iliqchuan, taijiquan, yoga) in sodobne znanosti (biomehanika, nevroznanost). Povezovalno in funkcionalno. 

Poudarek bo na aktivaciji, ne na raztegovanju. Vabljen-a, da v treh urah spoznaš in začutiš bistvo osnovn za kakovostno in neboleče gibanje iz kolkov v vsakdanjem življenju, veščinah in športu. Zaustavi kumulativni stres. Hrbtenica ti bo hvaležna :-)

- - -

1. PROGRAM
poudarek na demonstraciji, skupinskem izvajanju vaj in korekcijah

A) Ogrevalne vaje za kolke in kolena - nastavitev telesa po višini in globini

B) Razumevanje individualne oblike kolka, optimizacija položaja za najgloblji počep, kar zmanjšuje obremenitev hrbtenice. Izvaja se na tleh, primerno tudi za tiste, ki ne morete počepniti.

C) Prepoznavanje asimetrij v gibanju zaradi zakrčenosti/poškodb kolkov, kolen ali lože.

Č) Predpriprava na rotiranje v kolkih: stabilizacija trupa, oprijem v stopalu za boljše ravnotežje.

D) Mobilizacija kolka z uporabo osnovnega gibalnega vzorca -
zunanje rotacije. Odlična vaja za tiste z občasno bolečo hrbtenico, ki povzroča izgubo zunanje in notranje rotacije v kolku.

E) Odprava zakrčenosti velike ledvene mišice (psoasa) in sproščanje preko pulzirajoče moči, t.i. pulse power production.

F) Povrnitev ritnih mišic z vajo na tleh.

G) Prepoznava štirih kvadrantov pri kroženju s kolki, določitev položaja kolka za generiranje elastičnega/eksplozivnega premikanja v prostoru, uporabnost za razvoj eksplozivnosti v borilnih veščinah in športu.

H) Napotki za vadbo doma oz. zakaj je takoj zjutraj bolje trenirati mobilnost kolkov in ne mobilnosti hrbtenice.

2. TERMIN
Sobota, 19. maj 2018 ob 10:00 - 13:00

3. LOKACIJA
Ljubljana, Tržaška cesta 2, Poslovna stavba Tobačna, 1.nad., prostor Kapetan
Na voljo brezplačno parkirišče pred in za stavbo. Postajališče mestnega avtobusa 1 in 6 neposredno pred stavbo.

4. CILJI DELAVNICE
* spoznati funkcionalno stanje kolkov in ritnih mišic,
* začutiti optimalno naravno lego kolkov,
* izboljšati gibljivost kolkov preko znanstveno dokazanih najučinkovitejših vaj, 
* zmanjšati obremenitve in kumulativni stres na križno-ledveni del hrbtenice pri vsakdanjih opravilih in na treningu,
* uriti optimalne gibalne vzorce, poudarek na kreiranju pravilnih nevronskih povezav (software), ne pa na treningu z utežmi in hitrostjo (hardware),
* primerjati pristope v vajah tradicionalnih izročil in sodobne znanosti,
* prepoznati, katere podrobnosti v osredotočanju, gibu in dihu maksimizirajo pozitivne učinke vaj - mojstre in olimpijske zmagovalce delajo detalji :-)

5. ZA KOGA?
+ delavnica JE namenjena predvsem tistim, ki veliko presedite, rekreativnim gibalcem, profesionalnim športnikom, vaditeljem, ljudem z občasnimi bolečinami v križu in hrbtu, tistim s starimi poškodbami gležnjev, kolen in kolkov, vsem, ki se zavedajo pomena funkcionalnih kolkov ; vse vaje si udeleženec prilagodi glede na psihofično stanje in počutje.
- delavnica NI primerna za ljudi z artrozo kolkov.

6. UČITELJ
Mladen Dakić prakticira in raziskuje meditacijo, gibalno-dihalne metode za krepitev zdravja in notranje borilne veščine več kot 20 let. Šolal se je pri mojstrih in učiteljih na Kitajskem, Rusiji, Veliki Britaniji, Nizozemskem, Nemčiji, Avstriji in drugod. Pri svojem poučevanju združuje tradicionalne zdravilno-borilne metode (Qigong, I Liq Chuan, Taijiquan, Yoga), vedo o anatomiji gibanja in sodobna medicinska spoznanja (v prvi vrsti po McGillu, vodilnem strokovnjaku za biomehaniko hrbtenice).

7. CENA
30 EUR znaša tvoja investicija v znanje in zdravje, plača se na licu mesta, za člane Taiji-voda 25 EUR.

8. IMPRESIJE PRETEKLIH UDELEŽENCEV
"Sedaj vidim, da sem delal vaje površno. Na način, kot so bile pokazane na delavnici, so precej bolj učinkovite." David, udeleženec iz Ljubljane

9. PRIJAVA
Število mest je omejeno na šest (6) udeležencev zaradi zagotavljanja visoke stopnje interaktivnosti in korekcij za pravilno izvedbo. Razliko v učinkovitosti delajo detajli in na delavnici moraš to začutiti, da lahko občutek preneseš v svojo vadbo. Prijaviš se s poslanim emailom na mladen@taiji-voda.com ali smsom/klicem na 041 781 206. 

10. OPREMA
Priporočamo bosonogo vadbo v udobnih oblačilih. Vadiš lahko tudi v nogavicah, v dvorani je parket. Obvezno prinesi s seboj podlogo za na tla (armaflex) ali večjo brisačo.

11. ORGANIZATOR
Društvo Taiji-Voda, razvoj giba, diha in uma
www.TAIJI-VODA.com

12. IMAŠ DODATNA VPRAŠANJA ?
Pokliči na 041 781 206 ali piši na mladen@taiji-voda.com. Z veseljem bomo odgovorili.


Dobrodošla, dobrodošel.

Posreduj vabilo naprej prijateljem in sodelavcem, ki jih naraven pristop za zdravje kolkov in križa preko gibanja zanima ali bi jim koristil.  Hvala.