DELAVNICA: KO JE SEDENJA PREVEČ, GIBAJ PAMETNO

na osnovi tradicionalnih izročil in sodobne znanosti.

 

Prekomerno sedenje v službi, doma in na poti negativno vpliva na naše psihofizično ravnovesje. Bolečine v vratu, hrbtu in križu so samo vrh ledene gore. Pri dolgotrajni kočijaški drži blokiramo gibanje trebušne prepone, ki je glavna dihalna mišica. Povečan je pritisk na notranje organe, slabijo srce in cirkulacija. Zgubljamo mišično maso, najbolj je tanjšanju izpostavljena notranja stegenska mišica. Upočasnjuje se prebava, kar povzroča napetosti in zastrupljanje z ostanki presnove. Zmanjšuje se kostna gostota, kar vodi v krhke in lomljive kosti.

 

Kumulativni stres zaradi preveč sedenja povzroča upadanje življenske energije in razvoj kroničnih zdravstvenih problemov. Glede na sestavo perifernega živčevja smo ustvarjeni za gibanje, saj imamo več parov motoričnih živcev kot pa senzoričnih.

 

Znanstvene raziskave ugotavljajo, da za preventivo srčnih bolezni ne zadostuje 2x tedensko rekreiranje po 1 uro, temveč je bolje intervenirati gibalno na dnevni bazi v manjših obrokih, t.j. 2-3x dnevno po 5-10 minut. Še bolj to velja za hrbtenico. Gibalna higiena je tukaj podobna ustni higieni.

 

Spoznaj sistematično in jedrnato, kako nevtralizirati glavne negativne učinke prekomernega sedenja. Nauči se kratke in učinkovite vaje, ki jih lahko izvajaš v službi ali doma, na službeni poti ali potovanju na počitnice. Potrebni niso nobeni pripomočki.

 

Pristop kombinira tradicionalna izročila (qigong, taijiquan, yoga) in sodobno znanost (anatomija gibanja, nevroznanost).

 

1. KLJUČNI POUDARKI DELAVNICE

A) Razlaga, demonstracija in skupno izvajanje vaj za kritične predele (80% časa)

B) Kritični predeli pri prekomernem sedenju

*Trebušna prepona, notranji organi, oči

*Vrat, hrbet in križ

*Ramena in zapestja

*Kolki in kolena

*Mišična masa in kostna gostota

*Srce in cirkulacija

C) Metoda nevtralizacije, zavest in gravitacija

D) Štiri stopnje sproščenosti

E) Napotki za vadbo doma in v pisarni

 

2. KORISTI

+ Pridobitev veščine za hitro nevtraliziranje negativnih posledic prekomernega sedenja.

+ Izboljšana osredotočenost, več energije za delo.

+ Večja sproščenost, motiviranost in produktivnost.

+ Samostojnost pri preventivi, lajšanju in odpravljanju težav s hrbtenico.

+ Izboljšana cirkulacija (tople dlani in stopala), prebava in dihanje.

+ Napotki in motivacija za bolj zdrav življenski slog.

 

3. O UČITELJU

Mladen Dakić prakticira in raziskuje meditacijo, naravne metode samozdravljenja in notranje borilne veščine več kot 20 let. Šolal se je pri mojstrih in učiteljih na Kitajskem, v Rusiji, Veliki Britaniji, Nizozemskem, Nemčiji, Avstriji in drugod. Pri svojem poučevanju kombinira tradicionalne zdravilno-borilne metode (Qigong, I Liq Chuan, Taijiquan), vedo o anatomiji gibanja, nevroznanost in sodobna medicinska spoznanja. Poučuje zadnjih deset let, dela z rekreativci, profesionalnimi športniki in zaposlenimi v podjetjih.

 

4. GLAVNE REFERENCE

Krka, Tuš, Petrol, Zavarovalnica Triglav, ABC pospeševalnik, podjetniški klub CEED, olimpijska biatlonka Andreja Mali, Evropska komisija - predstavništvo v Sloveniji.

 

5. CENA

30 eur znaša vaša investicija v zdravje in dobro počutje, plača se na licu mesta.

 

6. PRIJAVA

Svoje mesto na delavnici si zagotovite s poslanim emailom na mladen@taiji-voda.com ali preko smsa/klica na 041 781 206. Za uradno prijavo se NE šteje status Pridem na FB.

 

7. ORGANIZATOR

Društvo Taiji-Voda, razvoj giba, diha in uma

www.taiji-voda.com

 

Dobrodošla, dobrodošel.