DELAVNICA ZA GIBLJIVE KOLKE IN KRIŽ BREZ BOLEČIN
na temelju tradicionalnih izročil in sodobne znanosti.

Tečeš, hodiš, skačeš, počepaš ? Vse poti vodijo v kolke in ritne mišice. So primarni gibalci, center gravitacije telesa in baza za trup. 

Zakrčeni kolki in šibke zadnjične mišice sčasoma rezultirajo v bolečinah v kolenih ali križno-ledvenem delu hrbtenice. 

Vzroki za slabo stanje so banalni: preveč sedenja v službi in doma, kar pasivizira kolke; stara poškodba gležnja/kolena, ki ohranja zapoznelo aktivacijo ritnih mišic še dolgo po zacelitvi; ali zgolj ponavljajoče nepravilno treniranje, ki slabo targetira osnovno funkcionalnost kolkov in ritnic.

Delavnica je priložnost, da na tematiko pogledaš iz novega zornega kota. Pristop temelji na združevanju tradicionalnih izročil (qigong, iliqchuan, yoga) in sodobne znanosti (biomehanika, nevroznanost). Povezovalno in funkcionalno. 

Poudarek bo na aktivaciji, ne na raztegovanju. Vabljen-a, da v treh urah spoznaš in začutiš bistvo osnovn za kakovostno in neboleče gibanje iz kolkov v vsakdanjem življenju, veščinah in športu. Zaustavi kumulativni stres. Hrbtenica ti bo hvaležna :-)

- - -

1. PROGRAM
20% teorije in demonstracij, 80% prakse in korekcij

A) Ogrevalne vaje za kolke stoje, gibanje na mestu in v prostoru

B) Razumevanje individualne oblike kolka, optimizacija položaja za najgloblji počep, kar zmanjšuje obremenitev hrbtenice. Izvaja se na tleh, primerno tudi za tiste, ki ne morete počepniti.

C) Prepoznavanje asimetrij v gibanju zaradi zakrčenosti/poškodb kolkov, kolen ali lože.

Č) Predpriprava na rotiranje v kolkih: stabilizacija trupa, oprijem v stopalu za boljše ravnotežje.

D) Mobilizacija kolka z uporabo osnovnega gibalnega vzorca -
zunanje rotacije. Odlična vaja za tiste z občasno bolečo hrbtenico, ki povzroča izgubo zunanje in notranje rotacije v kolku.

E) Odprava zakrčenosti velike ledvene mišice (psoasa) in sproščanje preko pulzirajoče moči, t.i. pulse power production.

F) Povrnitev ritnih mišic z dvema vajama.

G) Prepoznava štirih kvadrantov pri kroženju s kolki, določitev položaja kolka za generiranje elastičnega/eksplozivnega premikanja v prostoru, uporabnost za razvoj eksplozivnosti v borilnih veščinah in športu.

H) Napotki za vadbo doma oz. zakaj je takoj zjutraj bolje trenirati mobilnost kolkov in ne mobilnosti hrbtenice.

2. TERMIN
Nedelja, 22. april 2018 ob 10:00 - 13:00

3. LOKACIJA
Ljubljana, Roška 2, Srednja ekonomska šola, mansarda
Na voljo veliko brezplačno parkirišče pred šolo, dostop s Poljanske ceste.

4. CILJI DELAVNICE
* spoznati funkcionalno stanje kolkov in ritnih mišic,
* začutiti optimalno naravno lego kolkov,
* izboljšati gibljivost kolkov preko znanstveno dokazanih najučinkovitejših vaj, 
* zmanjšati obremenitve in kumulativni stres na križno-ledveni del hrbtenice pri vsakdanjih opravilih in na treningu,
* uriti optimalne gibalne vzorce, poudarek na kreiranju pravilnih nevronskih povezav (software), ne pa na treningu z utežmi in hitrostjo (hardware),
* primerjati pristope v vajah tradicionalnih izročil in sodobne znanosti,
* prepoznati, katere podrobnosti v osredotočanju, gibu in dihu maksimizirajo pozitivne učinke vaj - mojstre in olimpijske zmagovalce delajo detalji :-)

5. ZA KOGA?
+ delavnica JE namenjena predvsem tistim, ki veliko presedite, rekreativnim gibalcem, profesionalnim športnikom, vaditeljem, ljudem z občasnimi bolečinami v križu in hrbtu, tistim s starimi poškodbami gležnjev, kolen in kolkov, vsem, ki se zavedajo pomena funkcionalnih kolkov ; vse vaje si udeleženec prilagodi glede na psihofično stanje in počutje.
- delavnica NI primerna za ljudi z artrozo kolkov.

6. UČITELJ
Mladen Dakić prakticira in raziskuje meditacijo, gibalno-dihalne metode za krepitev zdravja in notranje borilne veščine več kot 20 let. Šolal se je pri mojstrih in učiteljih na Kitajskem, Rusiji, Veliki Britaniji, Nizozemskem, Nemčiji, Avstriji in drugod. Pri svojem poučevanju združuje tradicionalne zdravilno-borilne metode (Qigong, I Liq Chuan, Taijiquan, Yoga), vedo o anatomiji gibanja in sodobna medicinska spoznanja (v prvi vrsti po McGillu, vodilnem strokovnjaku za biomehaniko hrbtenice).

7. CENA
30 EUR znaša tvoja investicija v znanje in zdravje, plača se na licu mesta, za člane Taiji-voda 25 EUR.

8. IMPRESIJE PRETEKLIH UDELEŽENCEV
"Sedaj vidim, da sem delal vaje površno. Na način, kot so bile pokazane na delavnici, so precej bolj učinkovite." David, udeleženec iz Ljubljane

9. PRIJAVE
Prijaviš se s poslanim emailom na mladen@taiji-voda.com ali smsom/klicem na 041 781 206. 

10. OPREMA
Priporočamo vadbo v udobnih oblačilih (trenirka) in supergah. 
Vadiš lahko tudi v nogavicah ali bos (v dvorani je parket). S seboj prinesi podlogo za na tla (armaflex) ali večjo brisačo.

11. ORGANIZATOR
Društvo Taiji-Voda, razvoj giba, diha in uma
www.TAIJI-VODA.com

12. IMAŠ DODATNA VPRAŠANJA ?
Pokliči na 041 781 206 ali piši na mladen@taiji-voda.com. Z veseljem bomo odgovorili

13. DELAVNICA KO JE SEDENJA PREVEČ ISTI DAN

Na isti dan, v nedeljo, 22. aprila, bo ob 15:30-18:30 na isti lokaciji na Roški cesti 2 potekala delavnica Ko je sedenja preveč za preprečevanje in odpravljanje težav, povezanih s prekomernim sedenjem v službi, doma in na poti. Če se udeležiš obeh delavnic, je skupna cena 50 EUR, za člane Taiji-Voda 40 EUR. Več informacij na www.TAIJI-VODA.com pod Delavnice ali na FB pod dogodki.


- - 

Dobrodošla, dobrodošel.

Posreduj vabilo naprej prijateljem in sodelavcem, ki jih naraven pristop za zdravje kolkov in križa preko gibanja zanima ali bi jim koristil.  Hvala.